RAZELE ULTRAVIOLETE, TIPUL LOR ȘI EFECTELE ASUPRA PIELII

razele ultraviolete

05 Jul RAZELE ULTRAVIOLETE, TIPUL LOR ȘI EFECTELE ASUPRA PIELII

Trebuie să menționez de la început faptul că acest articol nu are ca scop convingerea cititorilor de faptul că Soarele este nociv. Doresc să aduc în atenția voastră efectele pe care le poate avea expunerea îndelungată, fără o protecție adecvată ori la ore nepotrivite chiar și pe perioade scurte de timp. Vreau să cunoaștem mai bine razele ultraviolete, tipul lor și efectele asupra pielii, pentru a ști cum să ne apărăm.

După cum bine știm, Soarele care are o vechime de 4,6 miliarde de ani și este unul din factorii principali datorită căruia există viață pe Pământ. Soarele emite un spectru de raze: radiaţii gamma, raze X, raze ultraviolete (UVA, UVB, UVC), lumina vizibilă, undele radio, infraroșii.

Razele UV sunt radiaţii electromagnetice invizibile pentru ochiul uman și sunt de 3 tipuri, în funcţie de lungimea undelor: UVA, UVB și UVC.

  1. Radiaţiile ultraviolete A (U.V.A.), au cea mai mare lungime de undă. Acestea sunt responsabile cu ponderea cea mai mare de alterare a ADN-ului celular. Ele sunt principalii factori ai bronzării şi ai sintetizării vitaminei D, necesarul de vitamina D obținându-se doar în 10-30 minute de expunere. Ultravioletele A provoacă pe termen lung, o îmbătrânire a pielii şi apariţia de leziuni degenerative cutanate. Acestea duc la temutul cancer de piele. Potrivit specialiştilor, o expunere de zece minute pe zi la raze U.V.A timp de două săptămâni aduce mari distrugeri la nivelul pielii. Pe lângă problemele pe care le poate provoca acesteia, ele mai pot produce leziuni oculare și dereglări ale sistemului imunitar uman. U.V.A penetrează, trec prin epidermă care este primul strat al pielii, prin dermă cel de-al doilea strat şi pot ajunge chiar şi în hipodermă, al treilea strat al pielii. În tot acest proces, colagenul şi elastina sunt afectate, iar după vârsta de 30 de ani când capacitatea de regenerare a pielii scade, încep să se vadă repercursiunile.
  2. Radiaţiile ultraviolete B (U.V.B.), au lungime de undă intermediară. Acestea sunt responsabile de insolaţii, arsuri care survin în cursul unei expuneri excesive la soare, îmbătrânirea prematură a pielii și același temut cancer de piele. Ele sunt mai puternice la amiază și vara. Acestea pot fi filtrate de nori și blocate de sticlă, însă penetrează epiderma și pot cauza arsuri solare, pete maronii sau alunițe. Cantitatea de radiaţie este mult mai mare între orele 10 şi 16 pe perioada verii, în acest interval energia radiaţiei U.V.B este maximă crescând riscul de distrugere al ADN-ului celular şi de scădere a imunităţii. Chiar dacă stăm mai mult în apă nu ne este de ajutor deoarece apa reflectă radiațiile și până la o adăncime de 30-50 cm, acestea fiind filtrate doar până la 50%.
  3. Radiaţiile ultraviolete C (U.V.C.), de lungimi de undă cele mai scurte. Acestea însă sunt cele mai periculoase dintre radiaţiile ultraviolete (UV) fiind chiar letale, dar acest tip de radiaţii ultraviolete, sunt filtrate de stratul de ozon astfel încât ele nu ajung pe pământ.

 

CUM NE PUTEM PROTEJA  DE RAZELE ULTRAVIOLETE, TIPUL LOR ȘI EFECTELE ASUPRA PIELII?

Ce este bine de știut este faptul că insolația este provocată  de razele U.V. Aceasta poate să apară chiar dacă nu ne expunem un timp îndelungat la soare sau dacă alternăm statul la soare cu cel la umbră. Însă senzaţia de căldură provine în special de la lumina vizibilă şi de la infraroşii, nu de la radiaţiile U.V. De aceea este foarte important de reținut faptul că zăpada și altitudinile ridicate dublează efectul razelor U.V. Trebuie să reținem faptul că este necesar ca, pe perioada verii când soarele arde puternic și pe perioada iernii când zăpada reflectă razele, să purtăm ochelari de soare pe care este specificat că protejează împotriva ambelor tipuri de raze U.V.A și U.V.B.

Pentru a ajuta oamenii să conștientizeze care sunt efectele soarelui asupra pielii, artistul Anglo-American Thomas Leveritt a montat o cameră video cu ultraviolete în Parcul Prospect din Brooklyn pentru a arăta trecătorilor cum arată pielea lor în lumina ultravioletă. Pistruile și petele pe care oamenii le văd pe ecran sunt rezultatele lăsate de Soare pe pielea noastră, urme care nu se văd decât odată cu trecerea anilor. În acest filmuleț, Thomas ne arată modul în care pielea noastră este protejată atunci când purtăm cremă cu factor de protecție. How the sun sees you este clipul, care este viral pe youtube și care are 17,811,050 vizionări.

ȘI CU BRONZUL CUM FACEM?

Și acum vă întrebați: ”asta înseamnă că nu ne mai bronzăm?” sau ”atunci pentru o piele frumos bronzată e mai bine să mergem la solar?”, întrebări la care vă răspund eu.

Ba da, ne putem bronza dacă vrem, chiar dacă bronzul în sine este o reacție a celulelor la radiațiile U.V. acestea fiind forțate să producă mai multă melanină, astfel stresând-o, însă o putem face în intervalul orar recomandat, până în orele 10 dimineața și după orele 16 după amiază, cu aplicarea regulată a cremelor cu factor de protecție. Într-un alt articol, puteți citi despre cremele cu factor de protecție și ingredientele acestora. De reținut faptul că dacă stăm mai mult în apă nu ne este de ajutor deoarece apa reflectă radiațiile și până la o adăncime de 30-50 cm acestea sunt filtrate doar până la 50%.

SOLARUL ESTE MAI PUȚIN DĂUNĂTOR?

NU, nu este mai bine să mergem la solar, ba din contră este mult mai nociv. Cantitatea de raze U.V.A este cu 15% mai mare decât în mod natural. Faptul că suntem expuși la o cantitate de energie mult mai mare, face ca bronzarea să fie mult mai agresivă, într-un timp mult mai scurt pielea fiind mult mai afectată.

EWG (Enviromental Working Group) este o organizație americană de mediu care este specializeată în cercetare și advocacy în domeniile produselor chimice toxice, subvențiilor agricole, terenurilor publice și răspunderii corporative. EWG a creat o bază de date privind siguranța produselor cosmetice, care indexează și marchează produsele pe baza ingredientelor acestora. Această organizație a întocmit o listă de activități menită să ne ajute în menținerea sănătății pielii noastre. 

În concluzie, un bronz frumos poate fi obținut destul de rapid, însă o piele sănătoasă are nevoie de protecție și de atenție din partea noastră. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și este cel mai mult expusă la lucruri care o pot afecta.

Dacă doriți să știți cum puteți avea o piele frumoasă și fără bronz, puteți citi articolul Piele fără cusur, nu doar pe față.

Pe mine mă găsiți și pe Facebook pe Mihaela Maria Make-up.

Surse: Environmental Working Group, sfatulmedicului.ro, csid.ro, doc.ro

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.